Om als lesbisch echtpaar/stel een kindje te krijgen, is in Nederland (gek genoeg) juridisch gezien nog niet zo gemakkelijk. In tegenstelling tot hetero-paren is het lastig en kostbaar om de juridische positie van de niet-biologische moeder goed te regelen. Veel lesbische ouders wachten al lange tijd op een betere juridische regeling hiervoor, tevergeefs aangezien het weer langer lijkt te duren voordat het wetsvoorstel door de Eerste Kamer komt. COC Nederland en Stichting OndersteBoven roepen alle lesbische moeders, donors, oma’s, opa’s, vrienden en sympathisanten op om van zich te laten horen. Vertel jouw verhaal en roep de politiek op om haast te maken met deze regeling. 

Stuur je verhaal in

jolanda

Lees de persoonlijke brief van Jolanda Kirpensteijn
Voorzitter Stichting OndersteBoven.

Ter vergelijking; als een hetero-echtpaar een kindje krijgt via een sperma-donor kan de niet-biologische vader gewoon via het gemeentetehuis het kindje aangeven als zijn kind. Bij twee vrouwen werkt dit dus net even anders. Om de niet-biologische moeder dezelfde rechten te geven als de moeder die zwanger is geweest, is er een ingewikkeld en duur traject nodig om dezelfde rechten te krijgen voor beide moeders. Dit gaat namelijk via een adoptieprocedure bij de rechter die 3 maanden en ongeveer €2000,- kost. Dit proces duurt lang, is duur en is belastend voor beide moeders die op dat moment al genoeg omhanden hebben met een pasgeborenen.

Stichting OndersteBoven en COC Nederland vinden dit discriminatie. De wet heeft al bepaald dat of juridisch-ouderschap niet gelijk opgaat met biologische afstamming; een niet-biologische vader kan gemakkelijk de juridische vader worden van een kindje. En waarom zou een man binnen een hetero-huwelijk wel automatisch als vader worden gezien en de vrouw binnen een lesbisch-huwelijk niet, simpelweg omdat het twee vrouwen zijn?
Het wetsvoorstel voor gelijke rechten van lesbische ouders is in 2011 al geschreven en in 2012 door de Tweede Kamer met een grote meerderheid aangenomen. Daarnaast is er een belofte gemaakt dat deze kwestie voor september 2013 zou zijn geregeld. Nu ligt het wetsvoorstel al 8 maanden bij de Eerste Kamer, die de juridische kwesties van lesbische ouderschap opnieuw wil onderzoeken. Dit is onzin aangezien er al twee dikke rapporten zijn verschenen waaruit blijkt dat er geen juridische- of andere bezwaren zijn tegen lesbische ouderparen.
hanneke felten

Lees de persoonlijke brief van Hanneke Felten LesbICOONingin 2013

Bron: COC Nederland

WAT KUN JIJ DOEN?

Stichting OndersteBoven, LesbICOONingin 2013 Hanneke Felten en COC Nederland willen de politiek aanmanen om sneller te handelen. Opnieuw onderzoek is onnodig en tijdrovend terwijl zoveel stellen wachten op gelijke rechten en een betere regeling. Kom daarom in actie! 

1. Stuur jouw persoonlijke brief naar postbus@eerstekamer.nl met in afschrift info@coc.nl Het COC bundelt alle brieven en biedt deze aan aan de Eerste Kamer. en/of;

2. Stuur jouw persoonlijke bericht in via onderstaand formulier.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *