Brief van Irene Hemelaar, oprichter STOB en directeur van ProGay

19 - foto Irene Hemelaar - rechtenvrij
Amsterdam, 21 juni 2013
 
Geachte leden van de Eerste Kamer, 
 
Hoe praktisch en logisch is het in Nederland geregeld dat wanneer er in een relatie van een man en een vrouw een
kind wordt verwekt via zaad van een donor, dat de niet-biologische vader automatisch bij de geboorte officieel ouder is van het kind. Hoe stuitend is het, dat dit niet geldt wanneer er in een relatie van twee vrouwen een kind wordt geboren met behulp van donorzaad. 
 
De niet-biologische moeder moet een dure en omslachtige adoptieprocedure doorlopen om wettelijke erkenning te krijgen voor iets wat zo logisch is. Zij is, gelijk de niet-biologische vader, ouder van het kind waar ze zeer bewust samen met de biologische moeder voor heeft gekozen en naar wier/wiens komst ze zo heeft toegeleefd.
 
Stelt u zich bovendien eens voor wat er tijdens die adoptieprocedure nog kan gebeuren:
Sterft de biologische moeder voordat de procedure is voltooid, dan is volgens de wet het kind wees. 
Sterft de niet-biologische moeder, dan is het kind dus niet erfgenaam van deze moeder.
 
Stelt u zich eens voor! Dat is toch eigenlijk niet te geloven!
 
De overheid zou lesbische ouders ernstig tekort doen als ze de ongelijkheid in stand blijft houden. Behalve het gedoe, de domper die het zet op de vreugde van de geboorte van een kind, de pijn vanwege het ontbreken van de naam van de niet-biologische ouder op de geboorteakte, is het eenvoudigweg discriminatie via de wet.
 
Al 8 maanden denkt u na of het wetsvoorstel Lesbisch Ouderschap wel of niet zou moeten worden aangenomen. Ik kan eigenlijk niet bevatten dat dit zo lang duurt. Hoe kan het dat de Nederlandse overheid, die zich zo graag laat voorstaan als hét eerste land ter wereld waar het burgerlijk huwelijk werd opengesteld voor paren van gelijk geslacht, dit zo laat voortslepen en het kennelijk dus moeilijk vindt om deze vorm van wettelijke discriminatie te beëindigen? Het weloverwogen besluit ligt immers zo voor de hand.
 
Ik vraag u dan ook tot slot met klem om het wetsvoorstel Lesbisch Ouderschap zo snel mogelijk aan te nemen.
 
Met vriendelijke groet,
 
Irene Hemelaar
Directeur Stichting ProGay, organisator van de Amsterdam Gay Pride
Oprichter Stichting OndersteBoven
 
 Zelf een brief sturen? Klik HIER!

Speak Your Mind

*