lesbiconen

Stichting OndersteBoven gelooft in de kracht van rolmodellen. Door vrouwen aan te wijzen die iets bijzonders doen voor de community, laat OndersteBoven zien hoeveel uitzonderlijke vrouwen de LBTQ-gemeenschap heeft.

LesbICOONen zijn er genoeg; de gemeenschap kenmerkt zich namelijk door de hoge mate van betrokkenheid en inzet voor elkaar. Zo is er elke week wel een bijeenkomst, feest of film voor LBTQ-vrouwen te bezoeken in heel Nederland. En er zijn vele vrouwen die zich uitspreken over LBTQ-kwesties op politiek of wetenschappelijk niveau. Hierachter zitten vrouwen die zich met veel liefde en aandacht inzettend voor ‘de zaak’. En OndersteBoven wil ze zichtbaar maken omdat zij én de gemeenschap dat verdienen.

Elke twee jaar wordt er door het bestuur van Stichting OndersteBoven een aantal vrouwen voorgedragen die recentelijk iets spraakmakend hebben gedaan. Dit kan een bijzonder feest, boek, onderzoek, kunstwerk, artikel of debat (etc.) zijn. Het publiek (lees: jij) stemt vervolgens op de vrouw die volgens haar een kroon op haar werk verdient en LesbICOONingin wordt

​Maar.. voorgedragen als LesbICOONingin word je niet zomaar! Een LesbICOONingin is een vrouw die op de voorgrond treedt en zichtbaar zichzelf is; bij welke letter van ‘de lettersoep’ zij ook past. Zij is een rolmodel voor anderen, is spraakmakend, vernieuwend en zet zich openlijk in voor de emancipatie van lesbische, biseksuele, trans- en queer vrouwen.

LesbICOONingin 2013 Hanneke Felten!  

Hanneke is genomineerd voor haar brede werk als onderzoekster. Vanuit haar werk als projectleider bij MOVISIE werkt Hanneke aan de preventie van suïcidaal gedrag onder LHBT jongeren. Ze ontwikkelde, samen met collega’s Judith Schuyf en Maurits Boote, de website www.iedereenisanders.nl en de handreiking ‘Ik wou dat ik dood was’ in samenwerking met COC Nederland. Ook deed Hanneke verschillende onderzoeken op het gebied van seksuele en gender diversiteit, onder andere naar lesbisch ouderschap en naar geweld tegen lesbische en bi vrouwen. Tenslotte heeft zij de kwestie ‘weigerambtenaar’ op de kaart gezet, toen zij bij haar huwelijk hier zelf tegenaan liep. Kortom, Hanneke Felten zet zich met hart en ziel in voor de LHBTQ-gemeenschap.

De andere twee vrouwen in de top-3, Barbara Barend & Marije Janssen, zijn ook niet de minste LesbICOONen! Kijk naar ons filmpje om meer te zien van hun werk en waarom zij genomineerd zijn!

Oud-lesbICOONinginnen zijn:

  • Ellie Lust (2011)
  • Anya Wiersma (2009)
  • Riek Stienstra (2007)
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *