Liters cola over Times Square uit protest homowet

29 augustus Nos op 3

Bron: http://nos.nl/op3/artikel/545454-liters-cola-over-times-square-uit-protest-homowet.html

cola_1

 De cola vloeide rijkelijk gisteren over Times Square, New York. Homorechtenorganisaties gooiden de straten van Manhatten vol met Coca-Cola, één van de grote sponsors van de Olympische Winterspelen in Sotsji, Rusland.

“We hebben een duidelijke boodschap: laat die Spelen vallen en stop met het ondersteunen van homohaat”, zegt demonstrant Bill Dobbs. Zolang de frisdrankfabrikant zich niet uitspreekt over de omstreden homopropagandawet die in Rusland geldt, steunt het miljardenbedrijf indirect de Russische wet.

Filmpje van de demonstratie.

Homowet

Die wet verbiedt het om “niet-traditionele relaties” in het openbare leven te laten zien. De homowet is met name in het buitenland zeer omstreden. Helemaal met het oog op de Winterspelen, in februari 2014, hebben de Russen veel over zich heen gekregen.

De formulering van de wet is nogal vaag waardoor het voor homo’s in Rusland niet duidelijk is wat nu wel en niet mag. De vraag is of de wet ook van toepassing is tijdens de Olympische Winterspelen. Moeten homoseksuele sporters of toeschouwers zich in Sotsji ook in anonimiteit hullen? Het Olympisch Comité vindt dat discriminatie niet past bij de doelstellingen van de Spelen, maar volgens Putin geldt de wet vooralsnog voor iedereen. Inclusief sporters en toeschouwers van buitenaf.

Wodka

Eerder werd er al op symbolische wijze geprotesteerd door Russische wodka weg te spoelen. Ook enkele Nederlandse café’s doen eraan mee en weigeren nog Russische wodka te schenken.

Door: Dorien

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *