De aanleiding
Onze onstaangeschiedenis
In januari 2005 viel dé druppel. Een aantal vrouwen dat zich beroepsmatig met holebi-zaken bezighield, was het meer dan zat. Tijdens hun werk zagen ze dat overheden en subsidiegevers voor de problematiek rond homomannen wel de beurs trokken, maar voor vrouwen leken er geen budgetten te bestaan..
Aan de ene kant werd geld, bedoeld voor mannen en vrouwen, vooral besteed aan mannenzaken. Aan de andere kant vroegen subsidiegevers om eerst maar eens aan te tonen hoeveel LesBische vrouwen er eigenlijk wel waren en of er voor hun dan ook specifieke problemen zouden bestaan.
Onderzoeken hebben echter allang aangetoond dat het in vergelijkbare situaties met lesbische/biseksuele vrouwen minder goed gaat dan met heteroseksuele vrouwen. Daar wilden we mee aan de slag. En als dat niet binnen de bestaande structuren en bolwerken van homomannen kon, dan maar als een nieuw particulier initiatief.
En zo is in oktober 2006 Stichting OndersteBoven opgericht. Als gevolg van een druppel die bij ons de emmer deed overlopen en die ook nog wel eens voelt als een druppel op een gloeiende plaat. Maar meestal zijn we dé druppel in een stille plas water. De kringen die zich om de druppel vormen, zetten uiteindelijk de hele plas in beweging.
Enkele trotse hoogtepunten van Stichting OndersteBoven:
- Ook in 2012 – 2014 voert Stichting OndersteBoven het project ‘Zichtbaar LesBisch’ uit
- Ellie Lust werd tot LesbICOONingin 2011 verkozen
- On Heelz nam in 2012 de Trotse Lesboot over
- Anya Wiersma werd LesbICOONingin 2009
- Van juli 2010 – december 2011 voeren COC en StOB in een LesBische Alliantie het project Zichtbaar LesBisch uit, zoals het door OCW is gehonoreerd. Het project omvat onder andere onderzoek, zichtbaarheid van LBT-vrouwen op roze manifestaties in het land en in de hetero-media
- De Trotse Lesboot heeft maar liefst vier keer meegevaren op Gay Pride. Deze parade is mede door dit initiatief veranderd van een mannenaangelegenheid naar een feest voor iedereen.
- In 2009 zorgde het onderzoek naar de gevolgen van stigmatisering op de psychische en fysieke gezondheid van LesBische vrouwen van de Universiteit van Amsterdam en Stichting OndersteBoven voor kamervragen!
- Met COC Nederland, Homosport en ProGay werkten we de eerste helft van 2009 aan een visierapport voor de gemeente Amsterdam, waaruit het Actierapport Amsterdam Gay Capital is voortgekomen.
- In 2009 waren we mede-initiator van een LesBische invulling van de festiviteiten rond de Gay Pride, met als resultaat een volwaardige en eerste LesBian Pride.
- We lazen de door ons in 2007 geïtroduceerde term “lesbicoon” als natuurlijk en volwaardig synoniem voor “lesbisch icoon” in de Zij aan Zij, de Lover en de Lesbo Encyclopedie.
- Met de Universiteit van Amsterdam voerden we in 2008 het eerste grootschalige onderzoek uit naar de leefstijlen en het welbevinden van LesBische vrouwen in Nederland.
- Op het Women Inc Festival van 2007 werd de term LesbICOON voor het eerst geintroduceerd. Hier was de eerste verkiezing van de LesbiCOONingin 2007, met als postuum winnares Riek Stienstra