Timmermans: asiel mogelijk voor Russische homo’s

Door: Avinash Bhikhie

Minister Frans Timmermans heeft gezegd dat hij Russen die vanwege hun seksuele geaardheid vluchten uit hun thuisland, asiel wil verlenen in Nederland. Dat schrijft hij vandaag aan de Tweede Kamer.

Timmermans schrijft dat de homofobie en gebrekkige acceptatie van LHBT’s geen nieuw verschijnsel is in Rusland. ‘De anti-homopropagandawet heeft een stigmatiserende werking, draagt bij aan een homofoob klimaat en heeft een intimiderend effect op LHBT-personen en sympathisanten’, schrijft hij.

De positie van LHBT’s kan volgens Timmermans best verbeterd worden door dialoog en samenwerking. Ook schrijft hij dat Nederland haar zorgen over de rechten van LHBT’s heeft geuit, zowel rechtstreeks met de Russen, maar ook in Europees verband.

Timmermans vindt diplomatieke oplossingen slechts een deel van de mogelijkheden om LHBT’s te beschermen. ‘Hoewel het verrichten van homoseksuele handelingen in de Russische Federatie formeel niet strafbaar is, staan de rechten van de LHBT-gemenschap in Rusland op diverse terreinen onder druk’. Daarom zullen asielaanvragen van LHBT’s uit Rusland in behandeling worden genomen. Een asielverzoek moet voldoen aan een aantal criteria. Zo moet er sprake zijn van een ernstige schending van de grondrechten. Daarbij kan gedacht worden aan de antihomowet, maar ook discriminatie door Russische autoriteiten en medeburgers, aldus Timmermans.

Eerder besloot het regiobestuur van de Noord-Italiaanse streek Emilia Romagna, Russische vluchtelingen bescherming en huisvesting te bieden mochten zij hun land ontvluchten vanwege de antihomowet.

Bron: AD.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *