Om als lesbisch echtpaar/stel een kindje te krijgen, was het in Nederland (gek genoeg) juridisch gezien nog niet zo gemakkelijk. Mede dankzij Stichting Ondersteboven komt hier in 2014 verandering in. In tegenstelling tot hetero-paren was het lastig en kostbaar om de juridische positie van de niet-biologische moeder goed te regelen. Veel lesbische ouders hebben lange tijd gewacht op een betere juridische regeling hiervoor.

Lees hier de persoonlijke brief van voorzitter Jolanda Kirpensteijn!

Lees hier de persoonlijke brief van voorzitter Jolanda Kirpensteijn!

Ter vergelijking; als een hetero-echtpaar een kindje krijgt via een sperma-donor kan de niet-biologische vader gewoon via het gemeentetehuis het kindje aangeven als zijn kind. Bij twee vrouwen werkt dit dus net even anders. Om de niet-biologische moeder dezelfde rechten te geven als de moeder die zwanger is geweest, is er een ingewikkeld en duur traject nodig om dezelfde rechten te krijgen voor beide moeders. Dit gaat namelijk via een adoptieprocedure bij de rechter die 3 maanden en ongeveer €2000,- kost. Dit proces duurt lang, is duur en is belastend voor beide moeders die op dat moment al genoeg omhanden hebben met een pasgeborenen. Met de nieuwe regeling krijgen niet-biologische moeder (binnen een huwelijk met een vrouw) evenveel rechten als niet-biologische vaders (binnen een huwelijk).

700 Brieven

In de zomer van 2013 hebben COC Nederland en Stichting OndersteBoven de LGBT-community en al haar bondgenoten opgeroepen om brieven te schrijven, waarin zij de Eerste Kamer oproepen om de Wet Lesbisch Ouderschapeindelijk aan te nemen. Op dinsdag 12 november 2013  hebben zij meer dan 700 brieven aangeboden aan de Eerste Kamer. Een week later, stemden PVV, VVD, PVDA, Groenlinks, SP, D66, PVDD en 50Plus voor het wetsvoorstel, dat per 1 april geldig wordt.

OndersteBoven ontving niet alleen brieven van lesbische ouders maar ook van vele bezorgde familieleden, kennissen, vrienden en toekomstige (lesbische) moeders. Wij willen alle brievenschrijvers bedanken!

http://www.youtube.com/watch?v=sZMuMW0RDmE

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *