,

Zij varen mee: Chris

In de zevendelige serie ‘Zij Varen Mee’ wordt in de week van Gay Pride elke dag een opvarende geïntroduceerd die de boot van Stichting OndersteBoven komt versterken tijdens de Canal Pride van zaterdag 2 augustus. Vandaag de beurt aan matroos Chris Rijksen. 

Q: Wie ben je?Schermafbeelding 2014-07-29 om 18.20.18

Ik ben Chris Rijksen, 22 jaar, beeldend kunstenaar en vraagteken. Ik schrijf momenteel mijn masterscriptie aan het Sandberg Instituut in Amsterdam. Wat overigens een helse klus is.

Q: Dus wat afleiding kun je wel gebruiken. Is het voor het eerst dat je meevaart?

Het is de tweede keer dat ik meevaar; twee jaar geleden voer ik mee op de boot van Expreszo. En daarvoor heb ik ook nog een keer vanaf de kant gekeken. Maar dat vond ik eigenlijk behoorlijk heftig; zóveel mensen. Ik vond het een leuk feest maar voelde me er niet erg tot aangetrokken omdat het zo massaal was.

“Wel heb ik me afgevraagd of we politiek bezig waren. Shirtjes met daarop ‘Wat ben ik blij om homo te zijn’ is voor mij toch een beetje hetzelfde als ‘Wat ben ik blij dat het gras groen is’”

Vanaf de boot is dat wel anders; samen met een groep vrienden op een boot dat niet eens een boot te noemen is en lekker aapjes kijken de andere kant op. Wel heb ik me die eerste keer afgevaagd of we nou politiek bezig waren of simpelweg een leuk feestje hadden.

We droegen t-shirts met daarop de tekst ‘Wat ben ik blij om homo te zijn’. Voor mij is dat ongeveer hetzelfde als ‘Wat ben ik blij dat het gras groen is’. Ik vond dat we toen niet een enorm politiek statement maakten, maar tegelijkertijd was ik wel heel erg onder de indruk van boten van de politie en de krijgsmacht. Dat deed me wel wat.

“Als ik het voor het zeggen had, zou ik ook graag een boot zien met ouders en allies erop. Mensen die niet per se LGBTQ zijn, maar wel met hart en ziel achter hun geliefden staan”

Wat ik graag zou willen zien is dat iedereen mee kan varen. Ik snap wel dat het duur is om mee te varen omdat de organisatie veel geld kost,  maar dat werkt natuurlijk wel als een filter die niet helemaal eerlijk en zinnig is. Het zou mooi zijn als een grote, commerciële opvarende als Rabobank ook voor kleinere organisaties die niet de middelen hebben, betaalt.

Q: Wat maakt Gay Pride volgens jou belangrijk? 

Dat een minderheid daar toch met z’n allen staat, dat je samen bent en het leuk hebt. En dat iedereen meedoet. Ook is het indrukwekkend dat instituten zoals de marine, de landmacht of politieke partijen meevaren Dat ook zij laten zien ‘we staan achter jullie’. Dat is heel belangrijk.

Als ik het voor het zeggen had, zou ik ook graag een boot met ouders en allies zien. Mensen die niet per se LGBTQ zijn, maar wel met hart en ziel achter hun geliefden staan. Die mensen verdienen ook een boot.

“Ik kijk ernaar uit om daar met mensen te staan die ik graag mag. En ik neem zeker wat hygiënische doekjes mee”

Q: En hoe ga jij straks op de boot staan? Wat kunnen we van matroos Chris verwachten? 

Nou, ik moet eerst nog mijn outfit bij elkaar vinden. Maar als ik daar eenmaal sta, wil ik vooral veel dansen en lol hebben. Ik kijk ernaar uit om daar met mensen te staan die ik graag mag. Én ik neem zeker wat hygiënische doekjes mee. De vorige keer was het toilet niet meer dan een soort plank met een gat erin en daarvoor twee deurtjes. Niet echt ideaal. Of ik aan het einde van de dag nog iets kan, vraag ik me af. Dansen en biertjes drinken vanaf een uur of 12 tot aan de avond hakt er toch wel in…

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *