Jaaroverzicht 2013: lesbische en biseksuele vrouwen in de (s)potlights
Hanneke Felten werd begin 2013 gekroond tot LesbICOONingin, door Stichting OndersteBoven. Zij blikt terug op 2013 vanuit lesbisch perspectief.
Tennislegende en LesBicoon van het eerste uur, Billie Jean King, gaat namens de VS naar de Olympische Spelen in Rusland. Het nieuws is een leuk kerstcadeautje voor alle lesbische en bi vrouwen op de wereld. Even stonden we als lesbische en biseksuele (LB-) vrouwen in de (s)potlights, net als toen de wet op het lesbisch ouderschap werd goedgekeurd. Maar was 2013 verder eigenlijk ook een goed LesBisch jaar? Als LesbICOONingin van 2013 maak ik graag de balans voor u op.
Wetswijzigingen
In november werd de wet op het lesbisch moederschap eindelijk goed gekeurd door de Eerste Kamer. Jaren van adviescommissies, Kamerdebatten, verhitte columns en tv-items moesten eraan vooraf gaan, maar de ongelijkheid met heterokoppels is opgeheven. En als het gaat om wetgeving was er nog meer feest dit jaar, want ook de transgenderwet werd door de Eerste Kamer goedgekeurd. Eindelijk werd een streep gezet door de mensonterende praktijk van verplichte sterilisatie om van geslacht te veranderen op je paspoort. Er valt nog wel een hoop te verbeteren en ik blijf me afvragen waarom geslacht überhaupt geregistreerd moet worden, maar voor lesBische vrouwen en transgender personen wordt het leven gelukkig een stukje eenvoudiger.
Middeleeuwse toestanden
Echte dieptepunten voor lesBische vrouwen waren dit jaar toch wel de middeleeuwse toestanden in Uganda en in Rusland. In Uganda is op de valreep van 2013 een wet aangenomen die niet alleen homoseksualiteit strafbaar maakt, maar ook het niet verklikken van iemand anders die (actief) homoseksueel is. En in Rusland is het nu verboden om zelfs maar te praten over lesbisch, homo, bi of transgender (LHBT) zijn in aanwezigheid van een minderjarige. Volgens Poetin zou die namelijk daardoor wel eens spontaan lid willen worden van onze club. Ja, we hebben als LeBische vrouwen ook zoveel overtuigingskracht! Zelfs IKEA moet op zijn tellen passen en schrapte uit voorzorg een lesbisch stel uit hun Russische woongids. Boris Dittrich wilde de negatieve gevolgen van de anti-LHBT wetten duidelijk maken, door ons te wijzen op het feit dat onze schaatskoningin Ireen Wüst in de cel zou kunnen belanden tijdens de Olympische Spelen. De biseksuele Wüst zelf was helemaal niet van deze actie gediend en wilde liever met rust gelaten worden. Helaas zien we in februari dus geen met de regenboogvlag-zwaaiende Ireen op de Spelen. Maar niet getreurd: er zijn genoeg andere sporters die protesteren tegen de anti-LHBT-wetten in Rusland, zoals de twee Russische atletes die deze zomer met elkaar zoenden op het podium. Ik moest hierbij meteen terugdenken aan de meiden van T.A.T.U die ooit al flirtend het Songfestival opschudden, namens… jawel: Rusland!
LesBische zichtbaarheid
Een lesbische serveerster in de VS meldde geen fooi te hebben gekregen vanwege haar seksuele voorkeur. Ze plaatste de bon op Facebook en ontving direct donaties vanuit de hele wereld. Ik wilde bijna boze columns gaan schrijven en een protestmars gaan organiseren, totdat bleek dat ze het verhaal had verzonnen! Natuurlijk zullen de meeste mensen wel begrijpen dat niet iedere lesbo bijbeunt door geld te cashen via verzonnen verhalen. In Nederland staan lesBische vrouwen namelijk vaak positief in de (s)potlights. Mede dankzij LesBicoon en feminist Margriet van der Linden, die na vijf jaar afscheid nam als hoofdredacteur van Opzij. Ook werd bekend dat de altijd goed geklede Dominique van der Heyde iedere dag de politiek mag duiden bij Nieuwsuur . En wie heeft er niet elke vrijdagavond genoten van Claudia de Breij op tv? Dat maakte weer een hele hoop ellende goed.
Wensen voor 2014
Al met al vond ik het voor Nederland een prima LesBisch jaar, maar internationaal gezien pakt het toch behoorlijk slecht uit. Er zijn gelukkig weer landen en staten bijgekomen waarin getrouwd mag worden als vrouwenkoppel, maar daar tegenover staan de regimes in landen als Uganda en Rusland die terug in de tijd lijken gaan. Daarom zijn mijn wensen voor 2014 mondiaal: een vervroegd pensioen voor Poetin, een roze lente voor Uganda en de definitieve comeback van T.A.T.U. tijdens de Openingsceremonie van de Winterspelen. Moet kunnen, toch?
Wat deed uw LesBicoon in 2013?
Na mijn kroning door Stichting OndersteBoven als LesbICOONingin 2013 heb ik niet stilgezeten. Voor mijn werkgever Movisie heb ik samen met COC Nederland en bovenal een groep inspirerende trainers de cursus ‘Bijzonder Sterk’ mogen ontwikkelen, over eigen kracht en veiligheid voor LesBische vrouwen en transvrouwen. Ondertussen pleit ik voor meer aandacht voor LHBT in sociale opleidingen en welzijnsorganisaties, zodat een hulpverlener niet vraagt of je al een man of vriend hebt, maar met een roze bril op rekening houdt met seksuele en gender diversiteit. En omdat er in ons land gelukkig veel verschillende LHBT-interventies zijn, hebben we deze op een rij gezet in de verkenning Regenboog onder de Loep. De projecten voor LHBT-jongeren ondersteunen we, samen met veel enthousiaste jongeren, binnen het project On The Right Track. Ondertussen kwam ons boekje Stayin’ Alive uit, over hoe je als LHBT-organisatie zelfmoord kan voorkomen onder LHBT-jongeren en gaf ik samen met 113Online trainingen over hoe je praat met jongeren over zelfmoord. In mijn columns voor Joop, Zorg + Welzijn en Sociale Vraagstukken schreef ik meestal over vrolijker thema’s zoals over de witte jurken die mijn vrouw en ik droegen bij onze bruiloft. En dat alles samen met mijn collega’s, die voor mij stuk voor stuk LesbICOONingin en koningen zijn.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!